Jótékonysági borárverés, adománygyűjtés

A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat elkötelezetten segít nemzettársaink hányattatott sorsának jobbrafordulásában, ezért ebben az évben is egy nemes célt tűztünk ki célul magunk elé. Az idei évben lehetőségünk volt eljutni a Kárpátokban megbúvó kicsiny csángó faluba, Háromkútra. A festői környezet, a nemzethez, az anyaországhoz való ragaszkodás egyik ékes példáját volt alkalmunk megismerni, távol a világ zajától, elszigetelten, sokszor kilátástalan helyzetekkel szembesülve.  

Nekünk, anyaországbélieknek szinte elképzelhetetlen, hogy milyen gondot, lemondást tud eredményezni az, amikor a családok kénytelenek elengedni a nagyvilágba 10 éves gyermeküket, hogy tanuljanak egy messzi településen, beláthatatlan távolságban a családtól, szülőfalutól. Elszakítva a szülőktől, az éltető faluközösségtől, távolban, idegenekkel körülvéve, megtörten indul útjára ilyen korán felnőtt életük. A kollégiumi elhelyezés a maga rideg valóságával is bántó, de mérhetetlen terheket ró a családokra, akik a megélhetés határán élnek és további terhek megjelenése olyan elmondhatatlan tragédiákhoz vezetnek, amelyek számunkra felfoghatatlanok. A családok szétszakadása mellett előfordul, hogy a szülő kénytelen lemondani gyermekéről, hogy a szeme fénye tanulhasson, ezzel elvesztve minden szülői jogát és a lehetőségét annak, hogy megőrződjön a jövőnek a szorványban élő nemzetünk. Gyűjtésünk ezen kíván segíteni, amikor a gyerekek iskolába járását, a kollégiumi elhelyezés díját fogja támogatni. A befolyt összeggel a szétszakadó családokon, a tanulni vágyó gyerkőcökön tudunk hatékonyan segíteni és tenni egy határozott lépést nemzetünk egységéért.

Az erdélyi Háromkút hitéleti vezetője, Gál Hunor örmény katolikus plébános a partnerünk a gyűjtésben, aki maga is minden követ megmozgat ennek a közösségnek érdekében.  Hunor atya volt, aki megismertette velünk azokat a sorsokat, amelyek segélykiáltása eljutott hozzánk és reméljük meghallgatásra kerül anyaországbéli honfitársainknál.

A jótékonysági gyűjtés magyarországi koordinátora az Élhető Kiskunmajsa Egyesület, Fülöp Zoltán vezetésével. Az egyesület az elmúlt időszakban több jótékony célú gyűjtést vitt véghez, mikor a segítségre volt szükség. Az egyesület egy elkülönített számlára gyűjti a felajánlásokat, amelyeket december folyamán fog tudni eljuttatni a kedvezményezettekhez.

 

Az Élhető Kiskunmajsa Egyesület jótékonysági bankszámlaszáma: 51700076-18253258.